(…) Yo fui a cubrir informativamente la guerra y la guerra me cubrió a mí; una vieja historia, a menos, claro está, que nunca la oyeras. Yo fui allí con la ingenua pero honrada creencia de que uno debe ser capaz de mirar cualquier cosa, honrada porque la asumí y pasé por ella, ingenua porque no sabía, tenía que enseñármelo la guerra, que eras tan responsable por todo lo que vieses como por todo lo que hicieras. Lo malo era que no siempre sabías lo que estabas viendo hasta después, quizás años después.
HERR, Michael: “Despachos de guerra”. Anagrama: Barcelona, 1980.

I ara, el New York Times: una guia per a xarxes socials de només 4 paraules

Ahir publicàvem, traduïdes al català, les pautes que The Guardian proporciona als seus periodistes a l’hora d’escriure en xarxes socials i blogs. Si bé les indicacions del diari britànic són només vuit frases -ni arriba a ser un decàleg-, les de l’americà The New York Times baten, sense cap dubte, el rècord de la brevetat. Només els calen 4 paraules:

USE COMMON SENSE, IDIOT

Més enllà de la ironia, el cert és que no tenen pautes per a les xarxes socials per al seu personal simplement perquè pensen que no els cal, tal i com explicava el juliol d’aquest any l’editor associat de gestió orientada als estàndards d’aquest diari, Phil Corbett:

S’han d’adonar que les xarxes socials són bàsicament una activitat pública, no una activitat privada, i que la gent sabrà que treballen per al Times, que són periodistes del Times, i els identificarà amb el Times. I per tant, només han de tenir això en compte i tenir cura de no fer res a les xarxes socials que soscavi la seva credibilitat.

Les pautes per a xarxes socials de The Guardian, en català

[El diari britànic The Guardian va publicar, l’octubre de 2010, una sèrie de pautes per als seus treballadors a l’hora d’escriure en blocs, piular i fer servir les xarxes socials, enfocades a mantenir els estàndars editorials i ajudar a crear comunitats a la web de manera efectiva. Preparant una formació les he traduït al català i, donada la seva vigència, crec que és interessant compartir-les per si algú més en vol fer ús.]

Pautes per a periodistes que escriuen blocs o responen comentaris a www.guardian.co.uk

1. Participa en converses sobre el nostre contingut i assumeix la responsabilitat de les converses que comences.



2. Centra’t en allò constructiu, reconeixent i recompensant les aportacions intel·ligents.



3. No recompensis els comportaments disruptius amb atenció, sinó informa’n quan en detectis.



4. Enllaça a les fonts de les dades o declaracions a què facis referència, i anima la gent a fer el mateix.



5. Declara interès personal, si escau. Sigues transparent al voltant de les teves afiliacions, perspectives o la cobertura prèvia d’un tema o persona en particular.


6. Vés amb compte de no desdibuixar fets i opinions i tingues molt en compte de quina manera les teves paraules podrien ser (mal)interpretades o (mal)enteses.



7. Anima els lectors a aportar perspectiva, coneixement addicional i expertesa. Reconeix les seves aportacions.



8. Exemplifica els estàndards de la nostra comunitat en les teves aportacions per sobre i per sota de la línia.

[enllaç al text original en anglès]